Engeland


ENGELAND

Al vele jaren hadden wij weet van het feit dat er in Engeland heel wat te zien en te doen is.
De reden om niet te gaan waren altijd het weer, oftewel de vele regen die er valt.
Althans zo zagen we dat veelal bij de Engelse detectiveseries zoals Midsomer Murder, Lewis , Father Brown of Morse om er een paar te noemen.
Daar zagen we behalve dus het slechte weer toch wel heel wat schitterende dorpjes, huisjes en heren-landhuizen.

Great Ghalfield Manor
De huisjes heten hier Cottage en zijn meestal zeer schattig al dan niet met een rieten dak of in vakwerkstijl. Opvallend is dat de cottages geen nummer hebben maar een naam zoals Swan Cottage of  King Cottage. Lijkt me een probleem voor de postbezorger maar dat is niet ons probleem.
De herenhuizen c.q landhuizen hebben ook allemaal een naam die eindigt op Manor, Hall, House, Court of Place

Gatehouse van Melford Hall
We zijn nu 2 keer naar Engeland geweest en beide keren hebben we genoten van de sfeer, de tuinen, de cottages, de pubs, de kastelen en de kust. En het links rijden met de eigen auto. een belevenis.
In mijn eerdere blog heb ik reeds Cotswold, een zeer mooi gebied ten westen van Oxford belicht.
Dat verhaal zie je hier.

De kleinste pub (6m2) van Engeland vind je in Margate
In 2019 zijn we weer met de ferry het kanaal overgestoken naar Dover en het verhaal van deze reis komt hieronder.


het kleinste cottage vind je in Long Crendon
De start is in Dover waar we met de ferry vanaf Duinkerke (F) geraakt zijn.
De eerste dag rijden we eerst naar Leeds Castle waar we schrikken van de entreeprijs n.l £ 26.50. Nou dat hebben we er niet voor over en maken maar even een wandeling in de hoop het kasteel toch nog van rondom te zien. Maar niet veel later zijn we in de tuin, park, van het kasteel en 15 minuten verder zijn we in het kasteel. Gratis? Ja! Dat is een mooi begin van de dag en reis.



Behalve het kasteel is er ook nog een doolhof en een grot die de moeite waard zijn om te gaan beleven.
Na iets meer dan 3 uur zijn we weer bij de auto en rijden verder naar Stoneacre Manor. Gesloten, is maar open tot eind september en het is oktober. Dan maar een foto over de heg maken.



Via allerlei smalle weggetjes met hoge hagen links en rechts van de weg slingeren we door het mooie landschap van Zuid oost Engeland. Het is handig als je de spiegels van de auto van binnenuit bedienen kan want we hebben dit redelijk regelmatig moeten doen op dit soort weggetjes.



En zo rijden we dan ook rond Goudhurst en Sissinghurst waar boven getoonde vreemde huizen te bewonderen zijn. Dit noemen ze Oasthouse en dit waren silo's waar hop, voor de bereiding van bier, opgeslagen lagen om zodoende te drogen. In de punt zit een plank die ervoor zorgt dat er natuurlijke trek in de silo was. Nu zijn de brouwerijen op non actief en zijn de silo's omgebouwd tot leuke optrekjes.



Dag 2 rijden we weer door AONB (Area Outstanding Naturel Beatty) en genieten van het links rijden en van de omgeving. (land en Cottages) Zo komen we in Small Hyth waar Place, de manor, eveneens gesloten is dus weer een foto vanaf de haag. (foto boven)
En ook vandaag zien we weer diverse Oasthouses nu niet alleen rond maar ook in vierkante vorm. De Oasthouse zijn er in 2,3,4 en zelfs 5 silo's.



We zijn inmiddels in East Sussex als we in Bodiam zijn waar we het kasteel gaan bekijken. Het ziet er van buitenaf nog zeer goed uit maar binnen de dikke muren is het helaas een ruïne. Buitenom lopen is gratis, wil je naar binnen dan kost dat £ 9.00.



Daarna rijden we nog naar Herstmoncieux Castle, entree £ 6.00 dat enkel rondom te bezichtigen is inclusief het park en het doolhof.



Dag 3
Deze dag starten we met een wandeling over de rotsen van Beachy Head. De krijtrotsen zijn witter en mooier dan de beroemde @White Cliff of Dover@ 
Er zijn legio  mogelijkheden om te starten en je zou de hele dag hier kunnen rondlopen en wat eten. 



Wij beperken ons tot een oponthoud van 3 uur alvorens we weer door de smalle straatjes ons verder verplaatsen naar ......Brighton.
Het is er druk en de stad nodigt niet echt uit totdat we vlak bij zee een stop maken om onderstaand bouwwerk te gaan bekijken:



Zijn we in de Oriënt terecht gekomen vragen we ons af, of in het sprookje van 1000 en 1 nacht? Nee we zijn nog steeds in Engeland.
De volgende bestemming is Arundel Castle maar we zijn er tegen 4 uur en de tocht door het kasteel duurt 3 uur dus moeten we dit helaas overslaan en rijden door naar onze overnachtingsplaats voor de komende dagen: Wareham.
Old Harrys rocks (foto uit www.engelandse.jouwweb.nl)

Angleburyhouse is een uit de 15e eeuw stammende pub met wat kamers. We betalen hier maar liefst € 100,00 per nacht en daarvoor krijgen we een kamer van 12 m2 en een badkamer waar je je niet in kunt draaien en het ruikt muf. Slechte keus helaas alhoewel de recensies goed waren.

Dag 4
We rijden richting Studland  waar de wandeling naar Old Harrys Rocks begint.
Net als Beachy head kan je hier over de rotsen lopen die ook hier mooi wit zijn.
Hier zijn nog enkele seastacks te bewonderen zoals de foto zien laat.
Na de mooie wandeling langs de krijtrotsen lopen we via het bos terug naar de auto en rijden naar Castle Combe.



De ruïne van het kasteel is al van ver weg te zien. De entree is £ 11.20.
Het gelijknamige dorpje is ook leuk om er even doorheen te wandelen.



Tyneham is het volgende doel maar de weg naar dit verlaten dorp is afgesloten i.v.m. militaire oefeningen. We horen ook regelmatig ontploffingen. Zodoende rijden we naar Swanage om daar nog even rond te lopen en gaan dan terug naar Wareham.

Dag 5
Het is niet ver rijden naar Lulworth waar we naar Duddle Door en Man O war beach gaan. Ze liggen direct naast elkaar en de wandelweg erheen vanaf de betaalde parkeerplaats is slechts 5 minuten.


Duddle Door, Jurassic Coast
Man O War beach, Jurassic Coast

Lulworth Cove en Stairhole zijn de volgende stops die we te voet afleggen. Het is 1/2 uur lopen langs de kust, je zou ook met de auto erheen kunnen rijden.
Het dorpje is niet iets speciaals maar wel de goede gelegenheid om iets te gaan eten. Fish & Chips bijvoorbeeld. Zeer populair in Engeland en daar doen we graag aan mee want de vis is hier goed en de chips (friet) eveneens.


Stairhole, natuurlijk zwembad, Jurassic Coast

Omdat de 4 bestemming zo dicht bij elkaar liggen hebben we nog ruim voldoende tijd over om naar Lulworth Castle te gaan. Omdat we daar niet naar binnen kunnen beslissen we nog om een stuk te rijden naar Portland, het schiereiland, waar we nog naar Pulpit Rock (preekstoel) gaan kijken.

Pulpit Rock, Jurassic Coast

Dag 6

Na Kent, East & West Sussex gaan we vandaag naar Dorset. Hier heet de kust ook nog steeds Jurassic Coast maar de witte rotsen worden ingeruild tegen goudbruine rotsen die verder wel hetzelfde zijn en ook hier zijn vele wandelingen mogelijk.


Burton Bradstock, Jurassic Coast

Eerst bezoeken we Burton, Hive Beach en rijden dan naar Bridford waar het markt is en waar we de lunch in een van de vele gelegenheden nuttigen.
Ook vandaag weer lekkere cake in een teahouse en dan verder naar West Bay.
Wat is het toch overal gezellig en sfeervol.



De laatste bestemming vandaag is Lyme Regis, een niet gedacht maar toch leuk kustplaatsje met de beroemde Cobb (uit een of andere film)



Dag 6
Vanuit Sitmouth waar we overnachten gaan we via zeer smalle paadjes naar Ladram Bay, eveneens nog steeds de Jurassic Coast. De rotsen waar ook hier weer overheen gewandeld kan worden, en we doen dat uiteraard, zijn nu donkerbruin maar hebben net zoveel charme als de andere uitvoeringen.



Het parkeren dat in Engeland, althans waar wij tot nu toe geweest zijn, normaal £ 1,00 per uur kost, kost hier maar liefst £ 10,00. Wil je dat niet betalen dan kan je de auto circa 1 km eerder in het dorpje parkeren.
Enige uren later zijn we in Beer, nee nee ik ben niet zat, het plaatsje heet zo.
Het dorpje is leuk om ff te struinen maar we zijn hier voor de Beer Quarry Caves. Entree £ 9,00. De toer duurt 1 uur o.l.v. een gids die je door de grotten leid. Net als in Limburg grotten uit zandsteen waarmee menig huis, kerk of kathedraal gebouwd is. Het verschil met de grotten in Limburg is dat het hier grote ruimtes betreft terwijl wij smalle gangen hebben.



Dag 7
We verlaten de kust, de Jurassic Coast, en rijden in noord westelijke richting via Sherbone naar Shaftesbury. Daar gaan we naar Gold Hill.



Daarna rijden we circa 1 uur om aan te komen in Wells. Wat een mooie gebouwen in deze plaats. En een enorme kathedraal en niet vergeten Bisschop palace.







Als je zou besluiten om naar Wells te gaan kijk dan ook even op www.cotswoldway.jouwweb.nl voor meer mooie dorpen in deze omgeving.

Dag 7
Een paar km rijden vanaf onze overnachtingsplaats en we zijn in Bradford on Avon. Hierheen gekomen voor onderstaand plaatje.



Maar er zijn nog enkele mooie gebouwen in deze plaats



De volgende bezienswaardigheid ligt vlakbij Devizes. Caen Hill Locks heet het verschijnsel dat we gaan bekijken.



In het Avonkanaal zijn nogal wat hoogte verschillen dat opgelost word door sluizen. We hebben dan ook dus eigenlijk niets bijzonders. Echter hier moet een heuvel overwonnen worden over een lengte van 3 km. En om te zorgen dat de schepen op of af kunnen hebben ze maar liefst 26 sluisjes kort achter elkaar gemaakt.



Ze moeten allemaal handmatig worden geopend en gesloten. Dit betekend dat er 3 mensen nodig zijn n.l. de schipper en 2 mensen die de sluizen bedienen.
Maar het betekend ook dat je veel geduld moet hebben want onder de meest gunstige omstandigheden doe je er 3 uur over. Maar omdat er, vooral bij goed weer, veel narrowboats onderweg zijn kan het zo maar een hele dag duren voordat ze boven of weer beneden zijn.



Tussen elke 2 sluizen is een klein meer geschapen waar de boten moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn. Waar je zin in hebt. Maar het is wel een uniek gezicht dat je vanaf de kant bekijken kunt als je over het voetpad het kanaal met de sluisje loopt of zit.

Stonehenge zou de volgende bestemming moeten worden maar plots gaat het hevig regenen en slaan we dit over. Er zijn meer stone circles in Engeland zoals in Avebury waar we verleden jaar geweest zijn. (zie hier)
Dan maar verder naar Salisbury, een mooie oude stad. Als we er zijn is het alweer gestopt met regenen. Wat dat aangaat hebben we veel geluk dit jaar. Vaker regen maar altijd zitten we in de auto of in het hotel. Houden zo a.u.b.




WORDT VERVOLGT
op mijn websites: www.engelse.jouwweb.nl en www.mideast.jouwweb.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Jurassic Coast

Wales in 33 dagen