Jurassic Coast


JURASSIC COAST


Vaak zie je op internet de hierboven genoemde term voor de zuidkust van Engeland. Maar wat houd dit nu in? Voordat wij naar Engeland gingen wist ik het ook niet maar nu dus wel en daarom hier een blog over dit mooie deel van Engeland.

Het is een kust vol met kliffen (tot wel 190 mtr hoog) die bestaat uit krijtrotsen (wit in het oosten) Jura (goudgeel) en Trias (donkerbruin in het westen)

Sinds begin deze eeuw behoort het tot Werelderfgoed en er kan volop gewandeld worden over deze kliffen via het South West Coast path hetgeen wij dan ook op diverse delen gedaan hebben. Maar neem het niet te licht op, de kliffen gaan op en af en kunnen zeer steil zijn dus goed schoeisel en conditie is nodig om ervan te genieten.



Het betreft de kustlijn van Studland (Dorset) tot Orcombe point nabij Exmouth (Devon) en is 155 km lang.

Overigens andere mooie delen kust vind je rond Eastbourn waar de kliffen mooi wit zijn in tegenstelling tot de beroemde White Cliffs of Dover maar dit terzijde. Meer hierover zie je op:

Laat ik starten bij het meest oostelijke deel namelijk Studland, vandaar omschrijf ik dan de route met de bezienswaardigheden naar het westen.

Behalve de kust omschrijf ik dan ook andere mooie bestemmingen die op de route te bezoeken zijn.

De start van Jurassic Coast begint meteen al geweldig met Old Harry's Rocks vlakbij Studland. Volg de pijlen naar South Beach en parkeer de auto en betaal het parkeergeld (alleen contant a £ 1.50 per uur, je hebt min 2 uur nodig) Loop vervolgens rechts af tot aan de toiletten en ga dan links en volg het pad dat na een klein half uur uitkomt bij deze mooie kliffen. 
Je kunt hier uren over de kliffen wandelen dus neem de tijd.

Op de weg naar Studland heb je waarschijnlijk al een kasteel gezien, dit is Corfe Castle dat te bezoeken is a £ 11.20. Het gelijknamig dorpje is ook aardig om ff doorheen te wandelen.


Swanage is de volgende halt, een vissersdorp zonder veel bijzonderheden.

Dan volgt een deel met de beroemde Duddle Door. Hiervoor rij je naar Lulworth West en volgt de borden hiernaar. (Je kunt de onderstaande route ook vanuit Lulworth Cove beginnen  dan loop je dus andersom) Vanaf de betaalde parkeerplaats is het 5 minuten lopen naar deze natuurlijke boog in een rots die in het water uitsteekt. 
Aan de andere kant van Duddle ligt Man O War beach waar je naar af kunt dalen via de trappen.
Vanaf Door terug richting parkeerplaats en volg dan het pad langs de kust dat je in 30 minuten lopen naar Lulworth brengt. Hier is de Cove en het direct erbij gelegen Stair Hole de trekpleister. Het dopje is niet groot maar heeft diverse mogelijkheden om te lunchen. 

Mocht je niet goed kunnen lopen is het uiteraard mogelijk om naar Duddle te rijden en dan  ipv wandelen rijden naar Lulworth East.
Tussen deze hierboven genoemde plaatsen ligt ook Tyneham, een verlaten dorp. Maar het is inmiddels door de militairen ingenomen die er regelmatig oefeningen houden. Wij hebben de 2 mogelijke toegangen geprobeerd maar waren beide afgesloten. Tijdelijk?

Het plaatsje Lulworth dat vooraf gaat aan East is een straatje vol met mooie cottages met of zonder rieten daken.
Ook nog hier dichtbij is het Lulworth 
Castle te bezoeken.

Als je van fossielen houd kan je ook voorbij de cove naar het Fossil Forrest. Volg dan de kustroute verder naar het oosten.

40 km verderop is Pulpit Rock (preekstoel) Hiervoor rijden we naar Portland, het schiereiland. Portland Bill is de parkeerplaats. Langs de vuurtoren en je bent er in korte tijd.

Vanaf nu, dus voorbij aan Duddle door, kom je voorlopig minder toegankelijke stranden en kliffen tegen met mooie namen zoals White Nothe, Burning Cliffs en Bran Point. Maar te voet via het kustpad kan je er allemaal geraken. Je hebt dan wel enige uren nodig of zoveel tijd als je wilt. Dit geldt ook bij Old Harry's rocks en Ladram Bay bijvoorbeeld. Dus wandelschoenen aan en hup erop uit.

Vanaf Weymouth gaan we verder, maar je zou ook nog wat noordelijker kunnen gaan rijden door de AONB (area outstanding natural beautty) van Dorset met vele leuke smalle weggetjes en fraaie cottages, door holle wegen en door lieflijke dorpjes. 
Kijk voor meer info over de mogelijkheden in het binnenland hier.

Maar wij volgen de Jurassic Coast verder en komen in Burton Bradford waar Hive Beach laat zien dat de rotsen hier inmiddels goudbruin gekleurd zijn. Maar de kliffen blijven hetzelfde en ook hier kan er volop gewandeld worden over deze kliffen of uiteraard een bezoek brengen aan het strand.


Niet veel verder ligt het schattige West Bay, niet groot maar volop mogelijkheden tot vertier. Zo is er bijvoorbeeld een oude hal vol met tweede hands spullen. Dit laatste is trouwend heel normaal in Engeland. Elk dorp of stad heeft een of meerdere kringloopwinkels waar veel gebruik van wordt gemaakt door de Engelsen.
De volgende plaats met kliffen zie je in Charmouth met ook een strand met allerlei faciliteiten.


Bij Lyme Regis even geen kliffen maar wel een heerlijke plaats om enige uren te verblijven. Niet alleen aan het ruime strand maar ook in het dorp met vele leuke cottages en natuurlijk bij het inmiddels beroemd geraakte The Cobb. Dit is de haven van het plaatsje en hier zijn opnames gemaakt voor de film met Merylin Streep. A French Luitenant heet deze speelfilm. En vergeet hier niet om het beroemde Fish & Chips te eten. Vers gevangen vis met frites. Hmmmmm.
Even voorbij aan Lyme heb je eveneens de mogelijkheid om te gaan jagen op fossielen in de Forest.

Verderop kom je in het plaatsje Beer, niet groot maar ff leuk om het strand met al die bootjes te gaan bekijken of even door het dorp wandelen.

Een paar kilometer buiten het dorp kan je naar de Beer Quarry Caves gaan. Soort mergelgrotten zoals wij die in Limburg hebben. Hier echter geen gangen maar grote hallen. De tour o.l.v. een gids duurt 1 uur en kost £ 9,00. Voor weinig geld kun je er ook nog koffie met gebak eten. En gebak, nou nou wat hebben we veel gegeten, niet alleen hier maar overal. Hmmmm.



De volgende mogelijkheden tot een bezoek aan strand of de kliffen heb je bij Branscombe waar de Hooken Cliffs en Weston beach gelegen zijn. Ook kan je in Sidmouth de Jacobsladder beklimmen.

De reis gaat verder naar Ladram Bay. Hier moet maar liefst £ 10.00 aan parkeergeld betaald worden voor een bezoek aan de inmiddels donker bruine kliffen. Wil je dit niet dan parkeer de auto 1 km voordat je aan de kust bent in het dorpje dat je bereikt door vele smalle straatjes.
In deze baai zijn diverse seastacks te bewonderen (losse rotsen in zee). Je kunt ze bekijken vanaf het strand of zoals wij loop over de kliffen zowel links als rechts van het strand om zodoende mooie panorama's hierover te verkrijgen. En ook hier geldt, wandel zo lang en zo ver al je wilt.

Het is nog maar weinige mijlen tot aan het eindpunt van Jurassic Coast, Orcombe Point. Maar de zee en de kust houd daar niet op, nee volg het verder naar Cornwall bijvoorbeeld.

Ik hoop je d.m.v. dit blog je voldoende te hebben geïnformeerd over de mogelijkheden langs de JURASSIC COAST

Andere blogs over Engeland zijn: Engeland  en   Cotswold

Websites over Engeland zijn :  www.cotswoldway.jouwweb.nl 

                                                 www.engelse.jouwweb.nl



een ander deel in Engeland, Norfolk,Suffolk en Essex, het zogenaamde mideast heeft ook veel moois te bieden. Dat is te zien op www.mideast.jouwweb.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Engeland

Wales in 33 dagen